Tuesday 25 December 2012

Bubur pulut hitam dan aiskrim





Air KA BOY ( Kedondong dan asam boy)




NASI KERABU






Nasi warna biru atau putih

ikan 

1 kg ikan sardin atau kembung
4 sudu besar tepung beras
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh garam
1 sudu teh kunyit serbuk

cara-cara

ikan dibersihkan lalu di rebus. Air nya separuh dari ikan dan  masukkan 2 kpg asam gelugor, 2 sudu teh garam dan 2 sudu teh gula/ gula melaka.  rebus hingga air kering. 

satukan tepung, garam dan kunyit.  masukkan air dan kacau hingga sebati. Adunannya biar cair sikit supaya bila masak tak le keras.

ambil ikan tadi celup tepung dan goreng hingga garing.


1)Tumis

Bahan-bahannya

Santan dari 1 biji  kelapa
Bawang merah                   }
Bawang putih                     } tumbuk
Halia                                  }
Lada kering                        }
Serai-ketuk
2 sudu makan budu
Sedikit belacan
1 Sudu teh belacan
Gula kabung/manisan

Cara-caranya

Masak santan sampai pecah minyak muda campurkan rempah tumbuk , serai, budu, belacan , garam dan gula kabung.

2) Sambal kelapa

Bahan-bahannya

1 biji kelapa parut putih-goreng setakat rasa ringan
1 batang serai                }
5 ulas bawang merah     } di tumbuk
5 ulas  bawang putih      } 
5 ekor ikan kembong di bakar-tumbuk
1 sudu teh garam
2 sudu makan gula-tumbuk

cara-caranya

kelapa goreng campur bahan tumbuk, garam , gula, ikan tumbuk.
Taburkan bawang besar hiris dan hirisan lada besar.

Monday 24 December 2012

KUIH BAKAR




A         80 GM DAUN PANDAN

            400 ML AIR
           
B         420 GM TEPUNG GANDUM
            1 TSP GARAM

C         6 BIJI TELUR

D         500 ML SANTAN PEKAT

E         400 ML AIR
            400 GM GULA
            1 PENUTUP BOTOL PEWARNA HIJAU EPAL

F          BIJAN

CARA-CARA

1.                  BLEND BAHAN A DAN AMBIL AIR NYA JADIKAN 400 ML.


2.                  BLEND SEMUA BAHAN A,B,C DAN D.  CAMPURKAN SEKALI.


3.                  MASAK MENDIDIH BAHAN E KEMUDIAN TUANGKAN BAHAN-       BAHAN YANG DIBLEND TADI.

4.                  MASUKKAN 1 PENUTUP PEWARNA HIJAU EPAL

5.                  SAPU MINYAK PADA ACUAN DAN PANASKAN DALAM OVEN PADA SUHU 200 C.

6.                  BILA ACUAN PANAS , KELUARKAN ACUAN DAN MASUKKAN ADUNAN TADI, TABUR BIJAN SECUKUPNYA DAN MASUKKAN SEMULA DALAM OVEN. BAKAR PADA SUHU 200 C SEHINGGA GARING.

7.                  BILA MASAK KELUARKAN DAN SEDIA UNTUK DINIKMATI.




Thursday 13 December 2012

MEHON SINGAPORE











IKAN BAWAL TIGA RASA



BAHAN-BAHAN

3 EKOR IKAN BAWAL HITAM
3 SUDU BESAR CILI GILING
3 SUDU BESAR SOS CILI
2 SUDU BESAR SOS TOMATO
1 SUDU SOS TIRAM
1 SUDU THAI
1 SUDU SOS PLUM
6 BIJI CILI PADI DI POTONG
NENAS. TIMUN, LADA BENGGALA, TOMATO, BAWANG HOLLAND DIPOTONG DADU
BAWANG PUTIH UNTUK TUMIS
SEDIKIT GARAM DAN  GULA

CARA-CARA

1.  IKAN DIBERSIHKAN DAN DIGORENG
2.  TUMIS BAWANG PUTIH DAN MASUKKAN CILI GILING. KACAU HINGGA GARING.
3.  MASUKKAN SEMUA SOS DAN SEDIKIT AIR. KACAU HINGGA SEBATI
4.  MASUKKAN BAHAN-BAHAN YANG DIPOTONG DAN CILI PADI.  KACAU SEBENTAR.
5.  MASUKKAN GARAM DAN GULA.
6. RASA MASAM, MANIS DAN PEDAS. CURAH ATAS IKAN.  HIAS DENGAN DAUN BAWANG.



Wednesday 12 December 2012

TAHU SOS TIRAM






BAHAN-BAHAN

3 Keping tahu di potong 2
1 Biji Bawang besar dimayang
3 Ulas Bawang putih dihiris
1 Inci halia dimayang
2 Sb sos tiram
1 Sb tepong jagung campur sedikit air

1 biji tomato dipotong 8
5 biji cili padi di belah

daun bawang potong panjang
Sedikit serbok perasa
1 mangkuk air

CARA-CARA

1.  Panaskan minyak hingga panas masukkan tahu, balikkan dan angkat.  Jangan lama nanti tahu keras.

2.  Keluarkan minyak tinggalkan sikit untuk menumis.

3.  Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia, masak hingga layu.

4.  Masukkan sos tiram , air dan tepong jagung biar mendidih.

5.  Masukkan tahu,  daun bawang, cili dan tomato kacau sebentar.

6.  Angkat dan hidangkan.



Sunday 9 December 2012

FISH & CHIP WTH GARLIC BREAD




















BAHAN-BAHAN untuk 10 orang

2  peket ikan dori (4 kpg besar)
bread crumbs
2 Biji Telur di pukul ringan
5 Sudu Besar Tepong Gandum
1 Sudu Teh Stok Ayam
Minyak untuk Menggoreng

1.  Ikan dicuci dan di potong. Toskan air hingga kering.
2.  Panaskan minyak dalam kuali.
3.  Campurkan Tepong gandum dan stok ayam, gaul rata.  Letakkan dalam bekas yang besar , ratakan.
4.  Aturkan bekas tepong, telor dan bread crumbs.
5.  Ambil 1 keping ikan gaul dengan tepong kemudian celup telur dan golekkan dengan bread crumbs.
6.  Goreng dalam minyak yang panas hingga garing.
7.  Hidangkan bersama salad, salad kentang, coleslow, sos lada hitam, sos thousand island dan chip kentang.

Salad Kentang

1 Kg Kentang Salad
Mayonies
1 Biji Bawang Besar di cincang
4 Ulas Bawang Putih di cincang
Lada Hitam
Garam
Cuka kurma
Daun bawang, daun ketumbar

Campur semua bahan dan simpan dalan peti sejuk.

Coleslow

1/2  Biji kobis di cincang halus
1 batang caron di dadu halus
Mayonies

Campur semua bahan dan simpan dalam peti sejuk.

Garlic bread

2 Roti Peranchis di potong
5 ulas bawang putih cincang
50 gm butter
sedikit herba oregano atau rosemary

Campurkan bawang putih, oregano dan butter.  Kacau hingga sebati.  Sapukan pada roti dan bakar pada suhu 150 C 5 minit.


TAT COKLAT

BAHAN-BAHAN

1 1/2 Cawan Tepong gandum
3 Sudu Besar Serbok Koko
4 Sudu Besar Gula Icing
1/2 Cawan Mentega
1 Sudu Besar Air


CARA-CARA



1.  Satukan tepong, koko, garam dan gula icing.
2.  Cairkan mentega dan campur air
3.  Masukkan mentega kedalam tepong, gaul rata.
4.  canai nipis
5.  Letakkan aduan kedalan acuan tat.
6.  Masukkan filling dan bakar pada suhu 160 C selama 25 minit.


Lemon Filling

6 Biji Telur
1 1/4Cawan Gula Caster
2 Biji Lemon parut kulit dan perah jusnya
3/4 Cawan Cream

CARA-CARA

Pukul telur dan gula hingga hancur.  masukkan cream, kulit lemon dan jus . kacau hingga sebati.



PAI LABU


Pastri :


 250 gm tepung gandum
150 gm butter
secubit garam
1 biji telur
2 sudu air

sedikit vanilla

Intinya: 


300 gm labu yg direbus
3 biji telur ayam
150 gm gula
1 sudu makan tep. kastad
2 sudu makan cream cheese
1 cawan susu cair
1/2 cawan santan kotak

Cara membuatnya:
Pastri : Ramas dgn hujung jari tepung, garam dan butter. Masukkan telur,vanilla dan air diuli sebati.Dicanai dan masukkan dlm acuan pai.Di bakar sebentar.Tuang inti dan bakar sehingga masak.

Inti : Semua bahan inti diblend sebati ,dituang kedlm pastri dan dibakar hingga masak. 



INTI VERSI KE 2






  • 3/4 cawan gula
  • 1/2 st garam
  • 1 st serbuk kayu manis
  • 1/4 st serbuk halia
  • 2 biji telur
  • 425 grm labu di kukus / rebus dulu
  • 1 tin susu cair




  • Saturday 8 December 2012

    ROTI JALA DAN SERAWA DURIAN

















    BAHAN-BAHAN

    Untuk Kuah

    Isi durian
    Santan
    Gula Pasir atau gula merah
    garam


    Campur semua bahan dalam periok dan masak hingga mendidih.  Rasa gula secukup rasa.


    Untuk Roti Jala

    Tepong Gandum
    Santan
    Air
    Garam

    Bancuh semua bahan dan kisar dalam pengisar.
    Panaskan kuali leper dan leserkan minyak
    Guna bekas berlubang dan mula menjala.
    bila masak letak sikit minyak diatas roti jala dan angkat kemudian lipat petak atau segitiga.
    Sedia dihidangkan bersama kuah durian.




    Friday 7 December 2012

    BANANA BREAD

    untuk sarapan pagi ni sebab ada pisang lebihan buat cokodok semalam

    BAHAN-BAHAN


    2 1/2 Cawan Tepong Gandum
    2 st Baking Powder
    1 st Soda Bikabonat
    1/2 St Kulit Kayu Manis
    3 Biji Telor
    1/2 Cawan Gula Castor
    1/2 Cawan Gula Perang
    3 Sb Butter di cairkan
    1 St Vanila
    2 1/2 Cawan pisang lecek


    CARA-CARA

    1.  Panas kan oven.

    2.  Campurkan tepong, baking powder, soda dan serbok kuli kayu manis.

    3.  Pukul telor dan  gula hingga gebu. Masukkan butter , vanila dan pisang.

    4.  Masukkan tepong dan kacau hingga sebati.

    5.  Masukkan adunan kedalam loyang yang telah di sapu butter dan alas kertas minyak.

    5.  Bakar dalam oven pada suhu 180 C selama 40 minit.



    KULIAH SUBOH 8 DISEMBER 2012 OLEH USTAZ MIFTAH DI SURAU BTHO

    BISMILLAHIR ROHMA NIR ROHIM

    Imam al-Bukhari meriwayatkan daripada Abdullah bin Mas’ud r.a bahawa " Pernah satu kali Baginda S.A.W. sedang solat dekat Ka’bah... Berhampirannya terdapat ABU JAHAL dan beberapa orang rakannya sedang duduk di situ... Sebahagian mereka berkata: SIAPAKAH DIANTARA KAMU YANG BERANI MENGAMBIL KOTORAN UNTA bani fulan dan meletakkannya di atas belakang Muhammad yang sedang solat?"...

    Maka bangkitlah manusia paling celaka iaitu Uqbah bin Abu Mu’aith dan dia datang dengan kotoran itu... Dia menunggu dan memerhatikan Nabi s.a.w. yang sedang solat... Bila Baginda sujud, dia MELETAKKAN KOTORAN ITU DIANTARA BAHU NABI S.A.W.... Ibn Mas’ud berkata : Aku melihat sendiri kejadian itu, tapi aku tidak mampu untuk mencegahnya... Abu Jahal dan kawan-kawannya KETAWA TERBAHAK-BAHAK, sambil saling tunjuk menunjuk antara satu sama lain... Baginda s.a.w. terus sujud dan tidak dapat mengangkatnya, sehinggalah puterinya datang dan membuang kotoran yang terdapat di atas belakang Nabi s.a.w... Barulah Baginda s.a.w. dapat bangkit dari sujud dan mengangkat kepalanya. Kemudian Baginda s.a.w. bersabda: ” Ya Allah, hukumlah Orang-orang Quraisy ini!”....

    Baginda s.a.w. mengucapkannya sebanyak tiga kali sehingga mereka semua berasa kesal kerana Muhammad s.a.w. telah mendoakan kecelakaan ke atas mereka.... Mereka tahu doa di Baitullah adalah mustajab.... Kemudian Nabi s.a.w. menyebut nama-nama mereka... " YA ALLAH, HUKUMLAH ABU JAHAL, hukumlah Utbah bin Rabi’ah, Syaibah bin Rabi’ah, al-Walid bin Utbah, Umayyah bin Khalaf, Uqbah bin Abu Mu’aith... Demi yang diriku di tanganNya, AKU TELAH MELIHAT SENDIRI ORANG-ORANG YANG DISEBUTKAN OLEH NABI S.A.W. MATI BERGELIMPANGAN DI Peperangan Badar...." ( HR Imam al-Bukhari )....

    PENGAJARAN DARI HADITH INI :

    1- CACIAN, PENGHINAAN, FITNAH adalah lumrah dalam perjuangan menegakkan kebenaran...

    2- DIHARUSKAN BERDOA KEBURUKAN kepada mereka yang melakukan kezaliman atau melampaui batas...

    3- KITA HENDAKLAH sentiasalah berdoa dan jangan berputus asa... kerana DOA NABI S.A.W. sendiri pun TIDAK DITUNAIKAN SERTA-MERTA, malah bertahun-tahun baru doa Nabi S.A.W. menjadi kenyataan...... Oleh itu BERSABARLAH DALAM BERDOA.....

    4- JANGAN MELAKUKAN KEZALIMAN kepada sesiapa jua, kerana doa orang yang dizalimi adalah mustajab....

    Sunday 2 December 2012

    JANGAN MENGELUH


    Kita selalu Bertanya....................dan Al-Quran sudah menjawabnya.................


    KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

    QURAN MENJAWAB
    "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."

    -Surah Al-Ankabut ayat 2-3

    KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

    QURAN MENJAWAB
    "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."

    - Surah Al-Baqarah ayat 216

    KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

    QURAN MENJAWAB
    "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

    - Surah Al-Baqarah ayat 286

    KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?

    QURAN MENJAWAB
    "Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."

    - Surah Al-Imran ayat 139

    KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

    QURAN MENJAWAB
    "Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."


    KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

    QURAN MENJAWAB
    "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"

    - Surah Al-Baqarah ayat 45

    KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

    QURAN MENJAWAB
    "Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?

    - Surah At-Taubah ayat 111

    KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
    QURAN MENJAWAB
    "Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."

    - Surah At-Taubah ayat 129

    KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

    QURAN MENJAWAB
    "... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."

    - Surah Yusuf ayat 12





    TALAM SAGO WARNA-WARNI





               
                LOYANG 10 X 10 X 3

                BAHAN-BAHAN

                            350 gm sago kecil
                            250 ml santan
                            200 gm gula
                            100 gm kelapa parut
                            1 tsp garam halus
                            2 1/2 penutup pewarna kuning
                            1 1/2 penutup pewarna hijau epal
                             1 penutup pewarna pink 


                CARA-CARA


    1.                  Sago di basuh dan direndam selama 5 minit.  Toskan.

    2.         Loyang dialas dgn plastik dan sapu sikit minyak.

    2.                  Campurkan semua bahan diatas  dan bahagi 3 bahagian.  Satu bahagian masukkan pewarna kuning, satu bahagian hijau dan satu bahagian lagi merah kacau rata.


    3.                  Kukus selama ½ jam setiap lapis.


    4.                  Ulang semula bahan diatas, lapis kedua berwarna hijau dan ketiga berwarna merah.


    5.                  bila masak sejukkan dan potong nipis-nipis dan gaul dengan kelapa.


    semasa menuangkan bancuhan kedalam loyang air nya akan lari kebucu               loyang,  untuk  mengelakkan bahagian tepi jadi lembik ratakan sago hingga kebucu loyang.














    TALAM JAGONG

    BAHAN-BAHAN 

    LAPIS BAWAH

    A         240 gm gula
                100 gm tepong beras
                40 gm tepong green peas
                ½ tsp garam
                200 ml santan
                400 ml air
               
    B         1 tin jagong (cream style)
                Pewarna kuning


    CARA-CARA

    1.                  Bancuhkan semua bahan A sehingga sebati tapiskan.
    2.                  Masukan bahan B. Kacau diatas api sehingga naik wap.
    3.                  Tuangkan dalam loyang dan kukus selama 25 minit.


    KEPALANYA

                100 gm tepong beras 3 gajah
                70 gm tepong ubi
                300 ml santan
                900 ml air
                1 ½ tsp garam

    CARA-CARA

    1.                  Bancuh semua bahan-bahan diatas.
    2.                  Tapis dan masak sehingga naik wap
    3.                  Tuang keatas lapis bawah tadi dan kukus selama 30 minit.


    TALAM KELADI

                LOYANG 10 X 10 X 1

                BAHAN-BAHAN:

                BADAN


                A         200 gm tepong beras cap bunga
                            20 gm tepong ubi
                            1 ½ tbsp garam
                            300 ml santan
                            700 ml air

                B         200 gm keladi (buang kulit, potong kecil dan kukus)

                CARA-CARA:

                1.         Bancuhkan semua bahan  A sehingga rata dan sebati.

    2.                  Tapis kedalam periuk. Masak sehingga naik wap.
    Masukan bahan B kacau sebentar dan tuangkan dalam loyang  ( sapukan minyak atas plastik).

    3.                  Kukus selama 25 minit.


    KEPALA:

    BAHAN-BAHAN

                100 gm tepong gandum
                250 gm gula halus
                4 biji telur A
                200 ml santan pekat
                400 ml air
                pewarna purple



    CARA-CARA:

    1.                  Satukan semua bahan, kacau rata.
    2.                  Tapis kedalam periuk, masak sehingga naik wap.
    3.                  Sebelum tuang kepala cakar-cakar dulu badannya.
    4.                  kukus selama 30 minit.



    TALAM GULA MERAH



    LAPIS BAWAH:

                            A         200 gm Gula merah
                                        50 gm Gula putih
                                        900 ml air

    Caranya:

    Satukan semua bahan A.  Rendam kacau-kacau. 
    Bila gula hancur tapis dan ambil air nya.     


    B         130 gm Tepong beras cop 3 gajah.
                            60 gm tepong green peas
                            1 tsp air abu

    Caranya:

    Satukan semua bahan B.  bancuhkan bahan A dengan bahan B.  kacau rata-rata.  Tapis dan kacau diatas api sehingga naik wap. 
    Tuangkan dalam loyang 10 X 10 X 1.  Kukus selama 30 minit.


                KEPALA:

                            100 gm tepong beras cap 3 gajah
                            70 gm tepong ubi
                            2 tsp garam
                            400 ml. santan
                            800 ml. air
               
                Caranya:

    1.      Campurkan semua bahan, kacau rata dan tapis.
    2.      kacau diatas api yang sederhana hingga naik wap.
    3.      Angkat dan tuang kedalam jag dan kacau-kacau.
    4.      sebelum tuang keatas badan, cakar-cakar dulu  badannya baru tuang kepala.
    5.      kukus lagi selama ½ jam.

     

     

    SERI MUKA



    BAHAN-BAHAN:

                600 gm beras pulut
                300 ml santan pekat
                300 ml air
                2 tsp garam

    CARA-CARA:

    1.                  Basuh pulut, toskan dan kukus dengan semua bahan diatas selama ½ jam.


    KEPALA:

    A         300 gm Gula castor
                            100 gm Tepong kastad
                            400 ml Santan pekat

                B          400 ml air        
                            80 gm daun pandan

                C         7 Biji telur

    D         Pewarna hijau epal, alkaline water, vanilla dan ½ tsp garam

    CARA-CARA:

    1.                  Satukan bahan-bahan A, kacau rata.  Masukan bahan B, kacau rata.

    2.                  Pecahkan telur, kacau-kacaukan dan masukan dalam 1 diatas.

    3.                  Akhir sekali masukan D kacau rata dan tapis.

    4.                  Kacau diatas api sederhana hingga naik wap. Tuang atas pulut dan kukus selama 25 – 30 minit.