Sunday 31 March 2013

Daoud Basha

Resepi dari Chef Ammarhttp://www.facebook.com/MasakDariHatiMasakWithIman

(Mince Beef with Garden Vegetables served with Arabic Basmati Ghee Rice)
Ingredients
1- Potato cut in big cubs 2 big number
Meat Ball Mixture
1- Beef Tenderloin or Brisket Mince Meat 500 Grams
2- Onion Chopped Fine ½ Cup
3- Clean Garlic Mashed 2 Numbers
4- Fresh Coriander Chopped Finely ¼ Cup
5- Fresh Parsley Chopped Finely ½ Cup
6- Mix Spice for the Mince Beef ( Arabic Shop ) 1 Teaspoon
7- Grounded Cardamom 1 Teaspoon
8- Grounded Cinnamon 1 Teaspoon
9- Salt 1 Teaspoon
10- Grounded Black Pepper ¼ Teaspoon
11- Corn Oil or Olive Oil Your Choice 2 Tablespoon
For Frying the Meat Ball
1- Corn Oil or Olive Oil for searing the Meat Ball



Sauce Mixture
1- Onion Dice 2 Big Numbers
2- Clean Garlic Mashed 3 Number
3- Red, Green, Yellow Pepper Cube ½ Number Each
4- Green Chili or Chili Padi 4 Numbers
5- Tomato Chopped Finely 2 Big Numbers
6- Tomato Past 3-4 Tablespoon
7- Salt ½ Teaspoon
8- Mix Spices ( Arabic Shop ) 1 Teaspoon
9- Fresh Mint Chopped ¼ Cup
10- Water 1 Cup

Steam Arabic Rice with Ghee
1- Basmati Rice of Your Choice 4 Cups
2- Ghee 80 - 100 Grams
3- Stock or Water 6 Cups

MASAK LEMAK KETAM DAN NENAS


BAHAN-BAHAN

1 kg. ketam
1 biji nenas
1 bj. kelapa parut ambil santan
20 bj. cili api            
5 ulas bawang merak
kunyit hidup
2 batang serai ketuk
2 helai daun kunyit carik
garam


CARA-CARA

1.    Potong ketam dan bersihkan.
2.    Nenas di kupas kuli dan potong serong.
3.    Cili api, bawang dan kunyit hidup di mesin halus.
4.    Masukkan nenas, serai, daun kunyit, bahan-bahan mesin dan santan.  Jerang atas api.  kacau hingga     nenas masak.
5.    Masukkan ketam, garam dan kacau.  Biarkan mendidih.  angkat dan hidangkan.

Wednesday 27 March 2013

TALAM SUJI


Bahan-bahannya


            A         180 gm tepong suji
                        450 ml air

            B         220 gm gula putih
                        2 biji telur
                        200 ml santan
                        250 air
                        pewarna kuning telur (1/2 penutup)
Cara-cara

1.        Rendam bahan-bahan A selama ½ jam.
2.        Satukan semua bahan B kacau rata.  Tapiskan kedalam A.
3.        Masukkan pewarna kacau diatas api sederhana perlahan sehingga naik wap dan kental sedikit. Tuangkan kedalam loyang yang telah disapu minyak.
4.        Kukus selama 25 minit.

Kepalanya

Bahan-bahannya

            A         300 gm gula merah
                        50 gm gula putih
                        500 ml air paip


            B         150 gm tepong gandum
                        5 biji telur
                        250 ml santan pekat

Cara-cara

1.        Rendam bahan-bahan A sekejap.
2.        Satukan bahan-bahan B.
3.        Masukan bahan-bahan A kedalam B kacau rata masak sehingga naik wap.
4.        Tuangkan keatas badannya .  Kukus selama ½ jam.





TEPUNG BUNGKUS


Bahan-bahannya
Dadih tepung beras  - lihat cara menyediakannya di bawah
Inti kelapa - lihat cara menyediakannya di bawah
Daun pisang atau daun pinang untuk membungkus
Periuk pengukus

Bahan intinya
½ biji kelapa hijau, diparut
2 kpg gula kerek (nisan)/gula melaka/gula merah
sedikit gula pasir
secubit garam
1 helai daun pandan, disimpul
2 cawan air
1 sudu tepung beras

Cara Menyediakannya
1.        Masak kelapa dengan air, daun pandan dan secubit garam hingga empuk.
2.       Masukkan gula kerek dan gula pasir dan kacau hingga kering. 
3.       Masukkan tepung beras untuk mengentalkan adunan. 
4.       Sejukkan dan gentel bulat-bulat kecil sebesar ibu jari. 
5.       Kemudian salut dengan adunan pulut. Ketepikan.

Adunan pulut
1 cawan tepung pulut
sedikit air kapur
sedikit air daun pandan.

Caranya  :  campur semua bahan dan uli hingga jadi seketul doh.  Gentelkan bulat-bulat sebesar guli dan isikan inti kelapa tadi.  Ketepikan.

Bahan dadih
1 mangkuk tepung beras
1 biji kelapa, ambil 3½ mangkuk santan
secubit garam

Cara Membuatnya
Campurkan santan dengan tepung beras dan secubit garam dan kacau atas api sederhana hingga pekat.

Cara Membungkus tepung bungkus
Ambil sekeping daun pisang.   Letakkan sesenduk dadih yang masih panas ke atas daun tersebut dan susun intinya dua atau tiga.  Tutup dengan sedikit dadih dan bungkus seperti lepat.  Susun ke dalam periuk kukus dan kukus sampai masak.

2. MURAH HATI

Surah Al-Furqan ayat  63

"... dan apabila orang-orang yang berkelakuan kurang adab hadapkan kata-kata kepada mereka, mereka menjawab dengan perkataan yang selamat dari perkara yang tidak diingini."

Mengucapkan kata-kata yang baik ertinya membebaskan perkataan dari dosa, celaan dan akibat yang kurang baik. Tidak membalas keburukan dengan keburukan meskipun mereka mempunyai kuasa untuk membalasnya.

Mereka mengucapkan perkataan yang benar demi untuk kepentingan akhirat, menolong agama Allah dan menegakkan kebenaran di muka bumi.

Firman Allah

"Dan apabila mereka mendengar perkataan yang sia-sia, mereka berpaling daripadanya sambil berkata : Bagi kami amal kami dan bagi kamu amal kamu, selamat tinggal kamu, kami tidak ingin berdamping dengan orang-orang jahil."

(surah Al-Qasas : 55)

Ibadurrahman akan mengucapkan kata-kata yang baik apabila orang jahil menyapa mereka. maksud jahil disini bukan orang yang tiada ilmu tetapi diertikan sebagai orang yang buruk akhlaknya.


Tuesday 26 March 2013

MEATBALL TOMATO SAUCE

RESEPI DARI CHEF AMAR HIDANGAN BARAKAH
AssalaMualAikum WM
Recipes for dinner easy to do. Try it and you will love it.


Recipe Ingredients
Meatballs
1. 250g (9 oz) Beef mince
2. 250g (9oz) Lamb mince
3. 1 large onion diced (or 2 tbp dried onions)
... 4. 1 egg
5. 2 tbl tomato relish or chutney
6. 1tbl Worchester sauce
7. 2 cloves garlic (or 1 teaspoon garlic powder)
8. ¼ cup fresh herbs (parsley, thyme, oregano) or 2 teaspoons dried herbs
9. Pepper and Salt

Tomato Sauce
1. 2 (small) onion finely chopped
2. 1tbl Olive Oil
3. 2 cans diced tomato
4. 4 cloves garlic (or 2 garlic powder)
5. 1 teaspoon Worcestershire sauce
6. 4 teaspoons brown sugar
7. 1 teaspoon Dried Oregano
8. 1 teaspoon Dried Marjoram
9. Cracked Pepper
10. 1 cup water

Method of Making

1. Preheat oven to 200c.
2. Preheat pan and fry onion until softened, set aside until cooled.
3. In a large bowl, place mince, egg, Worchester sauce, herbs, chutney, cooled onion, garlic and . With clean hands mix the ingredients altogether insuring everything is incorporated.
4. Roll a tablespoon of the mixture into balls and place on plate, set aside.
5. Sauté Onion in Olive oil for 5 minutes until softened. Remove from heat.
6. Add the onion then incorporate the Worchester sauce to the pan for around 30 seconds, keep stirring.
7. Add the can of tomatoes and stir altogether, make sure heat is turned down to simmer. Add garlic, sugar, pepper and herbs. Keep simmering for around 5 minutes , if too thick add the water.
8. Place Meatballs into a baking dish pour over the tomato sauce, add cup of water and bake for 20-25 minutes until meatballs are cooked. (After 10 minutes turn balls over in the sauce).

Photo: Assalaualikum WTW
Recipes for dinner easy to do. Try it and you will love it. 


Recipe Ingredients 
Meatballs
1. 250g (9 oz) Beef mince
2. 250g (9oz)  Lamb mince
3. 1 large onion diced (or 2 tbp dried onions)
4. 1 egg
5. 2 tbl tomato relish or chutney
6. 1tbl Worchester sauce
7. 2 cloves garlic (or 1 teaspoon garlic powder)
8. ¼ cup fresh herbs (parsley, thyme, oregano) or 2 teaspoons dried herbs
9. Pepper and Salt

Tomato Sauce
1. 2 (small) onion finely chopped
2. 1tbl Olive Oil
3.  2 cans diced tomato
4. 4 cloves garlic (or 2 garlic powder)
5. 1 teaspoon Worcestershire sauce
6. 4 teaspoons brown sugar
7. 1 teaspoon Dried Oregano
8. 1 teaspoon Dried Marjoram
9. Cracked Pepper
10. 1 cup water

Method of Making 

1. Preheat oven to 200c. 
2. Preheat pan and fry onion until softened, set aside until cooled.
3. In a large bowl, place mince, egg, Worchester sauce, herbs, chutney, cooled onion, garlic and . With clean hands mix the ingredients altogether insuring everything is incorporated.
4. Roll a tablespoon of the mixture into balls and place on plate, set aside.
5.  Sauté Onion in Olive oil for 5 minutes until softened.  Remove from heat.
6. Add the onion then incorporate the Worchester sauce to the pan for around 30 seconds, keep stirring.
7. Add the can of tomatoes and stir altogether, make sure heat is turned down to simmer.  Add garlic, sugar, pepper and herbs.  Keep simmering for around 5 minutes , if too thick add the water.
8. Place Meatballs into a baking dish pour over the tomato sauce, add cup of water and bake for 20-25 minutes until meatballs are cooked.  (After 10 minutes turn balls over in the sauce).

Monday 25 March 2013

Japanese Croquette (korokke)


Croquette adalah sejenis snek berbentuk bujur dan kelihatan seperti nuget. Orang jepun memanggil coroquette sebagai korokke . Isi Croquette ialah kentang dan beberapa bahan lain. Bagi ibu-bapa yang mempunyai anak-anak yang susah makan, Anda boleh cuba menghidangkan Croquette untuk anak-anak anda.Oleh itu, jom kita tengok bahan yang diperlukan untuk penyediaannya
 
  
Enjoy!
Korokke 10



Bahan-bahan :
3-4 biji kentang
seledri atau daun bawang yang dipotong halus
1/2 biji bawang Bombay yang dipotong halus
150 gram ayam atau daging cincang
serbuk roti
cheese
2 biji telur yang dipukul
garam
lada sulah
minyak untuk menggoreng
Cara masakan :
1.Rebuskan kentang yang sudah dibuang kulit hingga lembut/empuk

2.Lenyekkan isi kentang yang lembut tadi di dalam mangkuk.

3.Panaskan minyak. Setelah minyak panas,tumiskan bawang hingga  naik bau. Kemudian masukkan ayam cincang dan kacaukan sehingga masak.Setelah itu, masukkan pula daun bawang atau sadri, garam dan lada sulah secukup rasa

4.Masukkan bahan yang sudah digoreng kedalam mangkuk berisi isi kentang,  Tambahkan cheese mengikut citarasa . Kemudian kacau hingga rata.

5.Buat adunan tadi berbentuk bulatan atau bujur

6. pukul telur, celupkan adunan kentang tadi dan balut dengan serbok roti.

7.Akhir sekali,gorengkan dengan minyak yang panas.

8.Siap untuk dihidangkan! Sedap dihidangkan dengan sos.

Selamat menjamu selera!

MURTABAK KRAKER


 potong  masa  masih  panas2  tak  berapa  kemas




lapisan  ke  2


Loyang 9x9x3

bahan  lapisan  biskut:27  keping  biskut  krackers (1  lapis  9  keping. ngam2  dgn  loyang  di atas)
400 ml  santan
1  cawan  susu  cair
6  biji  telur

kesemua  bahan  dicampur  sebati  kecuali  biskut. (bahagi  kepada  3 bekas)
Untuk Lapisan Daging
  • 400 gm ayam/ daging kisar
  • 3 biji bawang besar dicincang halus
  • 1 paket kecil serbuk kari daging/ 3 Sb
  • 7 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 batang lobak merah diparut
  • 1 tangkai cili merah- di cincang
  • daun bawang daun sup dicincang
  • 3 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa, sedikit gula
Cara Masak Inti:
  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus. Campurkan pada rempah kari sehingga menjadi pes basah.
  2. Panaskan minyak tumis pes basah sehingga gareng dan naik baunya. Masukkan bawang besar dan daging cincang.
  3. Masukkan 1/4 cawan air dan masak sehingga daging empuk.
  4. Masukkan garam, lobak merah dan daun bawang dan daun sup. Angkat dan sejukkan.
Cara Buat Lapisan Kraker.
  1. Rendam 9 keping krackers dalam campuran susu dan santan tadi. Rendam dlm 1 minit je.
  2. Oleskan 9 x 9 dulang pembakar dengar mentega.
  3. Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
  4. Lapiskan dengan lapisan daging.
  5. Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
  6. Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
  7. Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
  8. Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
  9. Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis. Bakar selama 45 minit pada kadar 190C. ( buat 2 lapisan daging dan 3 lapisan biskut kraker, bahagian atas di akhiri dengan biskut krakers)
3 LAPISAN  BISKUT  2  LAPISAN  INTI
Sifat Ibadurrahman yang pertama TAWADUK

Mereka berjalan dimuka bumi dengan rendah hati, tawaduk dan lemah lembut, berjalan dengan penuh kewibawaan dan kehormatan. Tidak dengan sikap sombong, tidak merasa lebih tinggi dari sesiapa pun dan tidak bongkak.  mereka berjalan sebagai orang yang mengetahui bahawa mereka berasal dari tanah dan akan kembali ke tanah. Dala msurah al-Isra' menyebut larangan berjalan dengan sombong, riak dan berbangga diri:

"Dan janganlah kamu berjalan dimuka bumi dengan berlagak sombong, kerana sesungguhnya engkau tidak akan dapat menembusi bumi, dan engkau tidak akan dapat menyamai setinggi gunung-ganang"
                                                                                               (Surah al-Israa': 37)

wasiat Luqman kepada anaknya ketika dia memberikan pelajaran kepada anaknya

"Dan janganlah engkau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah engkau berjalan dimuka bumi dengan berlagak sombong, sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri. Dan sederhanakanlah langkahmu semasa berjalan, juga rendahkanlah suaramu (semasa berkata-kata) sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai."
                                                                                                          (Surah luqman: 18-19)

Sunday 24 March 2013

12 Peribadi IBADURRAHMAN pada ayat 63-77 surah al-Furqan tersebut adalah :

[63]Dan hamba-hamba (Allah) Ar-Rahman (yang diredhaiNya), ialah mereka yang berjalan di bumi dengan sopan santun, dan apabila orang-orang yang berkelakuan kurang adab, hadapkan kata-kata kepada mereka, mereka menjawab dengan perkataan yang selamat dari perkara yang tidak diingini;

[64]Dan mereka (yang diredhai Allah itu ialah) yang tekun mengerjakan ibadat kepada Tuhan mereka pada malam hari dengan sujud dan berdiri,

[65]Dan juga mereka yang berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami, sisihkanlah azab neraka Jahannam dari kami, sesungguhnya azab seksanya itu adalah mengerikan

[66]Sesungguhnya neraka Jahannam itu tempat penetapan dan tempat tinggal yang amat buruk”;

[67]Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah) yang apabila membelanjakan hartanya, tiadalah melampaui batas dan tiada bakhil kedekut; dan (sebaliknya) perbelanjaan mereka adalah betul sederhana di antara kedua-dua cara (boros dan bakhil) itu.

[68]Dan juga mereka yang tidak menyembah sesuatu yang lain bersama-sama Allah, dan tidak membunuh jiwa yang diharamkan Allah membunuhnya, kecuali dengan jalan yang hak (yang dibenarkan oleh syarak), dan tidak pula berzina; dan sesiapa melakukan yang demikian, akan mendapat balasan dosanya;

[69]Akan digandakan baginya azab seksa pada hari kiamat, dan ia pula akan kekal di dalam azab itu dengan menerima kehinaan, -

[70]Kecuali orang yang bertaubat dan beriman serta mengerjakan amal yang baik, maka orang-orang itu, Allah akan menggantikan (pada tempat) kejahatan mereka dengan kebaikan; dan adalah Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

[71]Dan sesiapa yang bertaubat serta beramal soleh, maka sesungguhnya (dengan itu) ia bertaubat kepada Tuhannya dengan sebenar-benar taubat;

[72]Dan mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang tidak menghadiri tempat-tempat melakukan perkara-perkara yang dilarang, dan apabila mereka bertembung dengan sesuatu yang sia-sia, mereka melaluinya dengan cara membersihkan diri daripadanya.

[73]Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang apabila diberi peringatan dengan ayat-ayat keterangan Tuhan mereka, tidaklah mereka tunduk mendengarnya secara orang-orang yang pekak dan buta.

[74]Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: “Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa.

[75]Mereka itu semuanya akan dibalas dengan mendapat tempat yang tinggi di Syurga disebabkan kesabaran mereka, dan mereka pula akan menerima penghormatan dan ucapan selamat di dalamnya,

[76]Mereka kekal di dalam Syurga itu; amatlah eloknya Syurga menjadi tempat penetapan dan tempat tinggal.

[77]Katakanlah (wahai Muhammad kepada golongan yang ingkar): “Tuhanku tidak akan menghargai kamu kalau tidak adanya doa ibadat kamu kepadaNya; (apabila kamu telah mengetahui bahawa Tuhanku telah menetapkan tidak menghargai seseorang pun melainkan kerana doa ibadatnya) maka sesungguhnya kamu telahpun menyalahi (ketetapan Tuhanku itu); dengan yang demikian, sudah tentu balasan azab (disebabkan kamu menyalahi itu) akan menimpa kamu”.

1. TAWADUK
2. MURAH HATI
3. MENDIRIKAN SOLAT MALAM
4. TAKUT NERAKA
5. SEDERHANA DALAM MEMBELANJAKAN HARTA
6. BERTAUHID
7. MENJAUHI MELAKUKAN PEMBUNUHAN DAN MENGHORMATI
8. MENJAUHI ZINA
9. TAUBAT NASUHA
10.TIDAK BERSUMPAH PALSU DAN MENINGGALKAN PERBUATAN YANG TIDAK BERMANFAAT
11. MENYELAMI AYAT - AYAT ALLAH
12. MEMOHON KEBAIKAN BAGI ISTERI DAN KELUARGA.

Semoga kita dapat mengambil pengajaran daripada ayat-ayat ALLAH ini untuk berjaya dunia dan akhirat.

BINGKA LABU



BAHAN-BAHAN



A         300 GM TEPONG GANDUM

            450 GM GULA CASTOR

            120 GM MARJERIN

            11/2 TSP GARAM

B         6 BJ. TELUR

            400 ML SANTAN

            1200 GM LABU, BUANG KULIT, KUKUS, TIMBANG.





CARA-CARA:


1.                  BAHAN A DIKACAU RATA SEHINGGA JADI SERBUK.

2.                  BLEND BAHAN B SEHINGGA HALUS DAN MASUKKAN DALAM PERIOK.

3.                  SATUKAN BAHAN A TADI.  KACAU SEBENTAR ATAS API SEHINGGA AGAK PEKAT.

4.                  CURAHKAN  DALAM LOYANG DAN BAKAR SELAMA 1 JAM PD SUHU 180 C.








                                                                                                                                               

KOSWI NYONYA



BAHAN-BAHAN



A         400 GM GULA MERAH
            100 GM GULA CASTER
            300 ML AIR PAIP
            SEDIKIT DAUN PANDAN

            MASAK SEHINGGA MENDIDIH. TAPIS JADIKAN 1800 ML.

B         300 GM TEPONG GANDUM
            100 GM TEPONG UBI
            SEDIKIT KAPOR SIREH


CARA-CARA

1.                  AIR GULA CAMPUR AIR PAIP DARI BAHAGIAN A TADI DBLEND DENGAN BAHAN 4 SEHINGGA HABIS.

2.                  MASAK DIATAS API SEHINGGA NAIK WAP DAN PEKAT SEDIKIT.

3.                  TUANGKAN KEDALAM LOYANG DAN KUKUS SELAMA 40 MINIT.

4.                  SEJUKKAN DAN POTONG.  GAUL DENGAN KELAPA.




KUEH LAPIS


            BAHAN-BAHAN:

            A         500 gm gula castor
                        1200 ml air
                        sedikit daun pandan


            B         1 peket tepong beras cap teratai
                        50 gm tepong gandum
                        1 ½ tsp garam
                        500 ml santan
                        1200 ml air
                        pewarna rose amina


            C         Tray 11 X 11 X 2



            CARA-CARA:

1.                  Bancuh semua bahan B.
2.                  Masak semua bahan A sehingga mendidih.
3.                  Masukan bahan A tadi kedalam B.
4.                  Mulakan melapis dengan putih. Selang seli dengan warna merah. Semuanya lapan lapis.








BINGKA JAGONG


Bahan-bahan:

            A         450 gm Gula castor
                        200 gm Tepong beras cap 3 gajah
110 gm tepong green peas
600 ml santan pekat
1700 ml air
½ tsp garam


            B         1 Tin jagong cream style
                        Pewarna kuning telur


Cara-cara:

1.                  Bancuh semua bahan A sehingga hancur.  Tapis kedalam periuk.

2.                  Masak diatas api sederhana kuatnya.  Hendaklah sentiasa mengacau.

3.                  Bila naik wap, masukkan 1 tin jagong tadi dan sedikit pewarna.

4.                  Bila telah agak pekat, tuangkan kedalam loyang, dan bakar sehingga kekuningan.



BINGKA UBE

 



BAHAN-BAHAN:

1800 gm ubi (siap parut- timbang)

500 ml santan pekat

400 ml air paip

450 ml gula castor

50 gm susu powder

80 gm margerin

1 ½ tsp garam halus



CARA-CARANYA:

Masukan kesemua bahan diatas kedalam periuk.  Kacau diatas api yang sederhana sehingga agak pekat dan naik wap.  Curahkan kedalam loyang  dan bakar sehingga  kekuningan.








ROTI ARAB


 



Bahan-bahan: hidangan untuk 4-5  orang
  • 250g tepung gandum
  • 2 sk yis mauripan
  • 1 sb susu tepung (jika guna susu segar tak perlu guna susu tepung)
  • 1 sb marjerin/mentega
  • 1 sb gula
  • 160ml - 170ml air suam (boleh campurkan dengan susu segar)
  • 1/2 sk garam halus
Cara-cara:

  1. satukan yis bersama air suam dan gula. bancuhkan hingga gula larut. kemudian biarkan  sebentar sehingga yis berbuih.
  2. di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung. satukan dengan garam, susu tepung dan marjerin/mentega. gaul2kan rata2. buatkan lubang di tengah2nya, kemudian tuangkan yis tadi. kacau dan uli hingga menjadi doh yang licin.
  3. setelah itu, simpankan doh di dalam bekas yang agak besar dan tutup kemas dengan kain lembab. biarkan ia naik selama 1 jam.
  4. sementara itu, bolehlah buat kari sardin, kari ikan, kari ayam dsbnya..
  5. keluarkan doh, uli sekali lagi dan bahagikan kpd beberapa bahagian. bulat2kan doh dan leperkan/canaikan. jangan terlalu nipis atau terlalu tebal.
  6. panaskan minyak secukupnya utk menggoreng. setelah minyak cukup panas, goreng doh tadi satu persatu. siram2kan roti agar ia naik kembang. goreng hingga keemasan. angkat dan toskan.

lepas uli bulat-bulat dan leperkan, kena tabur tepung sikit supaya tak melekat


selepas goreng inilah hasilnya....siap untuk dimakan dengan kari ayam



yang ini letak bijan ..wangi