Tuesday, 3 December 2013
KEK GULA HANGUS
BAHAN-BAHAN
2 CAWAN GULA PASIR
2 CAWAN AIR PANAS
2 SUDU BESAR MAJERIN
1 CAWAN SUSU PEKAT MANIS
6 BIJI TELUR
2 CAWAN TEPONG GANDUM
1 SUDU BESAR SODA BIKARBONAT
ESEN VANILA
CARA-CARA
1. MASAK GULA HINGGA BERTUKAR WARNA KEPERANGAN DAN BERBUIH
2. PERLAHAN KAN API DAN MASUKAN AIR PANAS, MAJERIN DAN SUSU
3. BIARKAN ADUNAN KARAMEL SEJUK
4. PUKUL TELUR SEPERTI TELUR DADAR SAJA DAN MASUKAN DALAM ADUNAN KARAMEL YANG SUDAH SEJUK
5. AYAK TEPONG DAN SODA 3 KALI
6. MASUKAN ADUNAN KARAMEL KEDALAM TEPONG SIKIT-SIKIT SUPAYA BANCUHAN TIDAK BERGENTEL. KALAU BERGENTEL TAPIS.
7. MASUKAN ESEN VANILA. PERAP ADUNAN 3 JAM
8. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 180 C HINGGA MASAK.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan