Tuesday, 10 June 2014
KEK BUAH KUKUS BATU PAHAT
Bahan-Bahan
500 gm Butter
2 Cawan Gula Castor
600 gm Tepong Gandum
1 st Soda Bicarbonat
1/2 st Baking Powder
1/2 st cream of tartar
1/4 st Serbok Pala
600 gm Buah-buahan kering
1/4 st esen Pisang
1 st esen Vanila
1 Cawan Gula Kasar -buat gula hangus
Cara-cara
1. Panaskan kukusan dengan air yang banyak hingga mendidih kecilkan api.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang
3. Masukkan telur sebiji-sebiji
4. Masukkan tepong dan kacau rata
5. Masukkan buah-buahan, esen pisang dan esen vanila
6. Tuangkan gula hangus sambil terus mengacau
7. Tuangkan dalam loyang yang telah diminyakkan bawah dan keliling. Tutup menggunakan aluminium foil
8. Kukus selama 4 jam menggunakan api kecil.
9. Keluarkan kek apabila sejuk baru potong
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan