1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar
minyak sehingga lembut)
**Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
udang basah 100gm
isi ikan kurau - 10 gram dibakar
1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
**Bahan B (dimesin)**
3 Bj. bawang besar
15 tangkai cili kering
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
3 batang diketuk untuk tumis
4 keping asam keping (masuk dlm kuah)
500 ml santan
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari
bawang putih -3/4 ulas
**Bahan Kondimen**
limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus
tauge buang ekor (segar)
jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam
paket)
bawang besar hiris halus
lada merah/lada hijau dihiris
Daun kesum / daun selasih (utk hiasan) dan sedikit bunga
kantan diracik halus (daun kesum & bunga kantan dimasuk juga dalam kuah)
Kicap kipas udang / kicap manis
** Sambal Belacan
-lada merah 5/6 biji
-Belacan melaka - 30 gram dibakar
Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan gula
Cara-cara Penyediaan kuah:
Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B
hingga wangi
Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam
1/2 minit
masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang
dimesin tadi.
masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air
dan
masukkan asam keping, daun kesum dan bunga kantan.
tambah garam dan gula untuk rasa
masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih
kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak
disimpan didalam peti sejuk
**Sambal belacan**
mesinkan semua bahan dan hidangkan
SELAMAT MENCUBA
Ini lah bahan kondimen....... bila tambah bahan kondimen, makin sedap laksa johor yang dimakan....
No comments:
Post a Comment
Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan