BAHAN-BAHAN
200 gm Mushroom di cincang
50 gm Mentega
25 gm Tepung gandum
1 bj Bawang besar dicincang
1500 ml Air
1 ketul stok ayam
25 gm garam
1 sudu teh kicap cair
CARA-CARA
1. Cairkan 25 gm (separuh) mentega. Masukkan bawang cincang kacau 2-3 minit masukkan mushroom , air, garam dan stok ayam. kacau dan biarkan mendidih perlahan-lahan.
2. Dalam periok lain panaskan setengah lagi mentega masukkan tepung kacau 2-3 minit. Masukkan kicap.
3. Masukkan sup dan campuran tepung kedalam blender, blend dan hidangkan.
Kalau tak nak blend , masukkan sup kedalam campuran tepung kacau hingga sebati. Hidangkan bersama roti . Selamat menjamu selera.
Stok ayam boleh disediakan sendiri dengan merebus kaki dan tulang ayam biarkan mereneh 30- 45minit.
No comments:
Post a Comment
Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan