potong masa masih panas2 tak berapa kemas
lapisan ke 2
bahan lapisan biskut:27 keping biskut krackers (1 lapis 9 keping. ngam2 dgn loyang di atas)
400 ml santan
1 cawan susu cair
6 biji telur
kesemua bahan dicampur sebati kecuali biskut. (bahagi kepada 3 bekas)
400 ml santan
1 cawan susu cair
6 biji telur
kesemua bahan dicampur sebati kecuali biskut. (bahagi kepada 3 bekas)
Untuk Lapisan Daging
- 400 gm ayam/ daging kisar
- 3 biji bawang besar dicincang halus
- 1 paket kecil serbuk kari daging/ 3 Sb
- 7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 batang lobak merah diparut
- 1 tangkai cili merah- di cincang
- daun bawang daun sup dicincang
- 3 sudu besar minyak masak
- garam secukup rasa, sedikit gula
Cara Masak Inti:
- Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus. Campurkan pada rempah kari sehingga menjadi pes basah.
- Panaskan minyak tumis pes basah sehingga gareng dan naik baunya. Masukkan bawang besar dan daging cincang.
- Masukkan 1/4 cawan air dan masak sehingga daging empuk.
- Masukkan garam, lobak merah dan daun bawang dan daun sup. Angkat dan sejukkan.
Cara Buat Lapisan Kraker.
- Rendam 9 keping krackers dalam campuran susu dan santan tadi. Rendam dlm 1 minit je.
- Oleskan 9 x 9 dulang pembakar dengar mentega.
- Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
- Lapiskan dengan lapisan daging.
- Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
- Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
- Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
- Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
- Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis. Bakar selama 45 minit pada kadar 190C. ( buat 2 lapisan daging dan 3 lapisan biskut kraker, bahagian atas di akhiri dengan biskut krakers)
No comments:
Post a Comment
Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan