Sunday, 18 August 2013
BERGEDIL AYAM
Untuk dimakan bersama soto ayam
1 kg. kentang
2 ketul dada ayam
2 Sb bawang goreng
2 Sb daun sup/daun bawang
1 st garam
2 bj telur
1 st lada sulah
minyak untuk menggoreng
Cara-caranya
1. Kupas kentang dan potong kecil . Goreng hingga masak tak payah garing.
2. ayam di gaul garam kunyit digoreng dan dicarik halus
3. Tumbuk kentang hingga lumat.
4. Campur kentang , ayam, bawang goreng, daun sup, garam, lada sulah dan 1 biji telur.
5. Gaul semua hingga sebati dan buat bentuk yang disukai bulat atau lonjong.
6. panaskan minyak . pukul telur dan celupkan bergedel dan goreng dalam minyak panas.
7. Hidangkan bersam soto ayam berempah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan