Tuesday 10 June 2014

KEK BUAH KUKUS BATU PAHAT


Bahan-Bahan

500 gm Butter
2 Cawan Gula Castor
600 gm Tepong Gandum
1 st Soda Bicarbonat
1/2 st Baking Powder
1/2 st cream of tartar
1/4 st Serbok Pala
600 gm Buah-buahan kering
1/4 st esen Pisang
1 st esen Vanila

1 Cawan Gula Kasar -buat gula hangus


Cara-cara

1.   Panaskan kukusan dengan air yang banyak hingga mendidih kecilkan api.
2.   Pukul butter dan gula hingga kembang
3.   Masukkan telur sebiji-sebiji
4.   Masukkan tepong dan kacau rata
5.   Masukkan buah-buahan, esen pisang dan esen vanila
6.   Tuangkan gula hangus sambil terus mengacau
7.   Tuangkan dalam loyang yang telah diminyakkan bawah dan keliling.  Tutup menggunakan aluminium foil
8.   Kukus selama 4 jam menggunakan api kecil.
9.   Keluarkan kek apabila sejuk baru potong



No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan