CUCUR BADAK
INTI
A 100 GM CILI KERING REBUS, BLEND
80 GM BAWANG MERAH
80 GM BAWANG PUTIH
80 GM UDANG KERING
2 BTG. SERAI + HALIA
B 200 GM GULA PUTIH
2TSP GARAM
½ TSP AJINOMOTO
C 750 GM KELAPA PARUT PUTIH (KUKUS 15 MT)
D 200 ML MINYAK UNTUK MENUMIS
CARA-CARA
- BLEND SEMUA BAHAN A SEHINGGA HALUS. PANASKAN MINYAK. MASUKKAN DALAM KUALI DAN MASAK.
- BILA SEPARUH MASAK MASUKKAN BAHAN B. MASAK HINGGA AIR KERING.
- MASUKKAN C. KACAU RATA DAN KERING.
BAHAN-BAHAN
1 KG UBI KELEDEK
250 GM TEPONG GANDUM
2 TSP GARAM
CARA-CARA
- KUPAS KELEDEK ,BERSIHKAN DAN TIMBANG.
- KUKUS KELEDEK SEHINGGA SEHINGGA LEMBUT.
- BILA TELAH LEMBUT TEKAN PANAS-PANAS.
- GAULKAN DENGAN GARAM DAN TEPONG GANDUM (SEWAKTU PANAS-PANAS).
- BULAT-BULATKAN MASUKKAN INTI DAN SEDIA UNTUK DIGORENG ATAU FROZEN.
No comments:
Post a Comment
Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan