INTI
A 100 GM CILI KERING REBUS, BLEND
80 GM BAWANG MERAH
80 GM BAWANG PUTIH
80 GM UDANG KERING
2 BTG. SERAI + HALIA
B 200 GM GULA PUTIH
2TSP GARAM
½ TSP AJINOMOTO
C 750 GM KELAPA PARUT PUTIH (KUKUS 15 MT)
D 200 ML MINYAK UNTUK MENUMIS
CARA-CARA
- BLEND SEMUA BAHAN A SEHINGGA HALUS. PANASKAN MINYAK. MASUKKAN DALAM KUALI DAN MASAK.
- BILA SEPARUH MASAK MASUKKAN BAHAN B. MASAK HINGGA AIR KERING.
- MASUKKAN C. KACAU RATA DAN KERING.
PULUTNYA
1KG BERAS PULUT
600 GM SANTAN
200 GM AIR
3 TSP GARAM
CARA-CARA
KUKUS BERAS PULUT HINGGA MASAK. JANGAN KUKUS TERLALU LEMBIK
AMBIL DAUN PISANG LETAKKAN PULUT , LEPERKAN DAN LETAK INTI.
GULUNG DAN LEKATKAN HUJUNG DENGAN STAPLER ATAU LIDI.
No comments:
Post a Comment
Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan