Thursday 22 November 2012

BAMIAH

Tadi anis telefon dari Mesir nak resepi bamiah. Mungkin daging kambing banyak lebih masa Raya Qurban tu tak tau nak masak apa ...haa apa lagi cuba le resepi mak ni insyaallah sedap tau. Kalau tak nak blend rempah kering yang bertanda * boleh juga diganti dengan rempah kurma adabi. kalau boleh jangan guna rempah lain sebab adabi sedap dan halal. Bendi digoreng sikit aje masa hidang baru masuk sebab kalau masuk awal takut belendir pulak.

BAMIAH
1 kg. daging kambing
1/2 kg. bawang merah (digoreng)
1/2 kg. buah tomato (1/2 dihiris dan 1/2 dibelah 4)
1/2 kg. bendi digoreng
1/2 tin tomato puree
5 bj. cili hijau (belah 2)
1/2 tin susu cair   } dicampur utk jd tairu
1/2 bj limau nipis }
5 kuntum bunga cengkih
5 bj buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
3 sb serbuk ketumbar          } *
1 1/2 sudu kecil jintan putih  } *
1 1/2 sudu kecil lada hitam   } *
10 bj buah pelaga                } DIKISAR HALUS*
5 kuntum bunga cengkih       } *
1 inci kulit kayu manis          } *
1/2 bj buah pala                   }*
7 bj bawang putih kisar
1 1/2 inci halia kisar
Cara-caranya
1. Perapkan daging dengan rempah yang dikisar halus bersama tairu dan tomato puree.
2. Panaskan satu cawan minyak dan tumis daging yang diperap tadi hingga wangi. masukkan bunga   cengkih,  buah pelaga dan kulit kayu manis, kacau rata.
3. Masukkan tomato yang dihiris, bawang goreng lalu digaul dengan air secukupnya.
4. Biarkan mendidih dan daging empok lalu masukkan cili hijau yang dihiris, tomato belah dan bendi, biarkan sementara waktu. Angkat dan hidangkan . Sedap dimakan bersama nasi minyak atau nasi putih dan juga roti.

No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan