Friday 16 November 2012

Pai Epal

BAHAN-BAHAN PASTRI:
200gm tepung gandum
80gm butter
1/2 st vanila
50ml air ais

CARA-CARA:
1. Masukan tepung dalam bekas campur mentega, esen vanila gaul hujung jari hingga jadi serbuk roti. Tambah air gaul rata hingga jadi doh yang tak melekat.

2. Canai doh antara 2 plastik 3-4cm. Alih dalam loyang tat 6 inci. Potong lebihan dan letak inti. Canai lebihan doh untuk penutup . Bakar 200C 40-45mt.

BAHAN-BAHAN INTI:
2 biji epal merah / hijau
1/4 cawan kismis
1 1/2 sudu besar gula perang
1 sudu besar mentega
1/2 st- serbuk kulit kayu manis
3/4 sb tepung jagung
1 kuning telur untuk sapu atau pie

CARA-CARA:
1. Panaskan mentega dalam mentega dalam periuk, masukkan epal, serbuk kulit kayu manis dan gula perang. Kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga epal lembut. tambah kismis kacau rata. Masukkan tepung jagung.






 

                                           Haaaaaa..... Da siap... Tinggal nak masuk oven.....














Alhamdulillah.... da siap da hidangan kite..... yummy.. selamat menjamu selera.... Bismillahirahmanirahim.....



No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan