Thursday 22 November 2012

MUSHROOM SOUP

BAHAN-BAHAN

200 gm Mushroom di cincang
50 gm Mentega
25 gm Tepung gandum
1 bj Bawang besar dicincang
1500 ml Air
1 ketul stok ayam
25 gm garam
1 sudu teh kicap cair


CARA-CARA

1. Cairkan 25 gm  (separuh) mentega. Masukkan bawang cincang kacau 2-3 minit masukkan mushroom , air, garam dan stok ayam. kacau dan biarkan mendidih perlahan-lahan.

2.  Dalam periok lain panaskan setengah lagi mentega masukkan tepung kacau 2-3 minit.  Masukkan kicap.

3.  Masukkan sup dan campuran tepung kedalam blender, blend dan hidangkan.

Kalau tak nak blend , masukkan sup kedalam campuran tepung kacau hingga sebati.  Hidangkan bersama roti .  Selamat menjamu selera.

Stok ayam boleh disediakan sendiri dengan merebus kaki dan tulang ayam biarkan mereneh 30- 45minit.

No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan