Sunday 20 July 2014

DAGING MASAK HITAM PERAK


BAHAN-BAHAN

1 Kg Daging lembu
Kicap kipas udang manis
Kerisek

HIRIS, GORENG & KISAR
1 cekak cili kering
3 Batang serai
3 Biji bawang besar
1/2 Labu bawang putih
1/2 inci Lengkuas
1 inci halia

SANGAI DAN KISAR
2 Sudu besar ketumbar      
1 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih  

PENUMIS
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntuk bunga cengkih
3 biji buah pelaga

CARA-CARA

1. Daging di potong dan dibersihkan. Perap dengan kicap selama 2 - 3 jam.
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis goreng hingga wangi.
3. Masukkan bahan yang digoreng dan di kisar. kacau hingga naik bau.
4. Masukkan daging kacau rata dan biar hingga mendidih.
5. Masukkan rempah dan gaul hingga rata.
6. Akhirnya masukkan kerisek kacau hingga sebati. Sesuaikan rasa kalau perlu tambah garam dan gula             mengikut cita rasa masing-masing.

No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan