Thursday, 13 December 2012
IKAN BAWAL TIGA RASA
BAHAN-BAHAN
3 EKOR IKAN BAWAL HITAM
3 SUDU BESAR CILI GILING
3 SUDU BESAR SOS CILI
2 SUDU BESAR SOS TOMATO
1 SUDU SOS TIRAM
1 SUDU THAI
1 SUDU SOS PLUM
6 BIJI CILI PADI DI POTONG
NENAS. TIMUN, LADA BENGGALA, TOMATO, BAWANG HOLLAND DIPOTONG DADU
BAWANG PUTIH UNTUK TUMIS
SEDIKIT GARAM DAN GULA
CARA-CARA
1. IKAN DIBERSIHKAN DAN DIGORENG
2. TUMIS BAWANG PUTIH DAN MASUKKAN CILI GILING. KACAU HINGGA GARING.
3. MASUKKAN SEMUA SOS DAN SEDIKIT AIR. KACAU HINGGA SEBATI
4. MASUKKAN BAHAN-BAHAN YANG DIPOTONG DAN CILI PADI. KACAU SEBENTAR.
5. MASUKKAN GARAM DAN GULA.
6. RASA MASAM, MANIS DAN PEDAS. CURAH ATAS IKAN. HIAS DENGAN DAUN BAWANG.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
mak,nak resepiiiiiiii..hehe
ReplyDelete