A 80 GM DAUN PANDAN
400 ML AIR
B 420 GM TEPUNG GANDUM
1 TSP GARAM
C
6 BIJI TELUR
D 500 ML SANTAN PEKAT
E
400 ML AIR
400 GM GULA
1 PENUTUP BOTOL PEWARNA HIJAU EPAL
F BIJAN
CARA-CARA
1.
BLEND
BAHAN A DAN AMBIL AIR NYA JADIKAN 400 ML.
2.
BLEND
SEMUA BAHAN A,B,C DAN D. CAMPURKAN
SEKALI.
3.
MASAK
MENDIDIH BAHAN E KEMUDIAN TUANGKAN BAHAN-
BAHAN YANG DIBLEND TADI.
4.
MASUKKAN
1 PENUTUP PEWARNA HIJAU EPAL
5.
SAPU
MINYAK PADA ACUAN DAN PANASKAN DALAM OVEN PADA SUHU 200 C.
6.
BILA
ACUAN PANAS , KELUARKAN ACUAN DAN MASUKKAN ADUNAN TADI, TABUR BIJAN SECUKUPNYA
DAN MASUKKAN SEMULA DALAM OVEN. BAKAR PADA SUHU 200 C SEHINGGA GARING.
7.
BILA
MASAK KELUARKAN DAN SEDIA UNTUK DINIKMATI.
No comments:
Post a Comment
Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan