BAHAN-BAHAN:
600 gm beras pulut
300 ml santan pekat
300 ml air
2 tsp garam
CARA-CARA:
1. Basuh pulut, toskan dan kukus dengan semua bahan diatas selama ½ jam.
KEPALA:
A 300 gm Gula castor
100 gm Tepong kastad
400 ml Santan pekat
B 400 ml air
80 gm daun pandan
C 7 Biji telur
D Pewarna hijau epal, alkaline water, vanilla dan ½ tsp garam
CARA-CARA:
1. Satukan bahan-bahan A, kacau rata. Masukan bahan B, kacau rata.
2. Pecahkan telur, kacau-kacaukan dan masukan dalam 1 diatas.
3. Akhir sekali masukan D kacau rata dan tapis.
4. Kacau diatas api sederhana hingga naik wap. Tuang atas pulut dan kukus selama 25 – 30 minit.
No comments:
Post a Comment
Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan