BAHAN-BAHAN:
BADAN
A 200 gm tepong beras cap bunga
20 gm tepong ubi
1 ½ tbsp garam
300 ml santan
700 ml air
B 200 gm keladi (buang kulit, potong kecil dan kukus)
CARA-CARA:
1. Bancuhkan semua bahan A sehingga rata dan sebati.
2. Tapis kedalam periuk. Masak sehingga naik wap.
Masukan bahan B kacau sebentar dan tuangkan dalam loyang ( sapukan minyak atas plastik).
3. Kukus selama 25 minit.
KEPALA:
BAHAN-BAHAN
100 gm tepong gandum
250 gm gula halus
4 biji telur A
200 ml santan pekat
400 ml air
pewarna purple
CARA-CARA:
1. Satukan semua bahan, kacau rata.
2. Tapis kedalam periuk, masak sehingga naik wap.
3. Sebelum tuang kepala cakar-cakar dulu badannya.
4. kukus selama 30 minit.
No comments:
Post a Comment
Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan