LAPIS BAWAH:
A 200 gm Gula merah
50 gm Gula putih
900 ml air
Caranya:
Satukan semua bahan A. Rendam kacau-kacau.
Bila gula hancur tapis dan ambil air nya.
B 130 gm Tepong beras cop 3 gajah.
60 gm tepong green peas
1 tsp air abu
Caranya:
Satukan semua bahan B. bancuhkan bahan A dengan bahan B. kacau rata-rata. Tapis dan kacau diatas api sehingga naik wap.
Tuangkan dalam loyang 10 X 10 X 1. Kukus selama 30 minit.
KEPALA:
100 gm tepong beras cap 3 gajah
70 gm tepong ubi
2 tsp garam
400 ml. santan
800 ml. air
Caranya:
1. Campurkan semua bahan, kacau rata dan tapis.
2. kacau diatas api yang sederhana hingga naik wap.
3. Angkat dan tuang kedalam jag dan kacau-kacau.
4. sebelum tuang keatas badan, cakar-cakar dulu badannya baru tuang kepala.
5. kukus lagi selama ½ jam.
No comments:
Post a Comment
Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan