Friday 2 August 2013

APPLE CRUMBLE


Apple Crumble





Lapisan Epal

3 biji epal hijau besar (Granny Smith)
½ Cawan gula halus

Buang kulit epal dan tengahnya, hiris nipis-nipis. Sapu  majrine pada kaserole.  Atur epal selapis dan tabor gula.  Buat 2 lapisan. Akhir sekali lapisan epal.


Crumble topping


1 ½ cawan tepong gandum
90 gm salt reduce butter
¼ Cawab gula halus
Sedikit serbuk kayu manis

Gaul tepung dan butter hingga menjadi serbuk roti, campur gula.
Taburkan topping atas epal.
Tekan sedikit dengan sudu.  Tabur sedikit kulit kayu manis.
Bakar 40 minit pada suhu 180 C

Hidang panas dengan kastad/cream/ice cream.


No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan