Sunday 24 March 2013

BINGKA JAGONG


Bahan-bahan:

            A         450 gm Gula castor
                        200 gm Tepong beras cap 3 gajah
110 gm tepong green peas
600 ml santan pekat
1700 ml air
½ tsp garam


            B         1 Tin jagong cream style
                        Pewarna kuning telur


Cara-cara:

1.                  Bancuh semua bahan A sehingga hancur.  Tapis kedalam periuk.

2.                  Masak diatas api sederhana kuatnya.  Hendaklah sentiasa mengacau.

3.                  Bila naik wap, masukkan 1 tin jagong tadi dan sedikit pewarna.

4.                  Bila telah agak pekat, tuangkan kedalam loyang, dan bakar sehingga kekuningan.



No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan