Wednesday 27 March 2013

TALAM SUJI


Bahan-bahannya


            A         180 gm tepong suji
                        450 ml air

            B         220 gm gula putih
                        2 biji telur
                        200 ml santan
                        250 air
                        pewarna kuning telur (1/2 penutup)
Cara-cara

1.        Rendam bahan-bahan A selama ½ jam.
2.        Satukan semua bahan B kacau rata.  Tapiskan kedalam A.
3.        Masukkan pewarna kacau diatas api sederhana perlahan sehingga naik wap dan kental sedikit. Tuangkan kedalam loyang yang telah disapu minyak.
4.        Kukus selama 25 minit.

Kepalanya

Bahan-bahannya

            A         300 gm gula merah
                        50 gm gula putih
                        500 ml air paip


            B         150 gm tepong gandum
                        5 biji telur
                        250 ml santan pekat

Cara-cara

1.        Rendam bahan-bahan A sekejap.
2.        Satukan bahan-bahan B.
3.        Masukan bahan-bahan A kedalam B kacau rata masak sehingga naik wap.
4.        Tuangkan keatas badannya .  Kukus selama ½ jam.





No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan