Sunday 31 March 2013

MASAK LEMAK KETAM DAN NENAS


BAHAN-BAHAN

1 kg. ketam
1 biji nenas
1 bj. kelapa parut ambil santan
20 bj. cili api            
5 ulas bawang merak
kunyit hidup
2 batang serai ketuk
2 helai daun kunyit carik
garam


CARA-CARA

1.    Potong ketam dan bersihkan.
2.    Nenas di kupas kuli dan potong serong.
3.    Cili api, bawang dan kunyit hidup di mesin halus.
4.    Masukkan nenas, serai, daun kunyit, bahan-bahan mesin dan santan.  Jerang atas api.  kacau hingga     nenas masak.
5.    Masukkan ketam, garam dan kacau.  Biarkan mendidih.  angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan