Sunday 24 March 2013

KOSWI NYONYA



BAHAN-BAHAN



A         400 GM GULA MERAH
            100 GM GULA CASTER
            300 ML AIR PAIP
            SEDIKIT DAUN PANDAN

            MASAK SEHINGGA MENDIDIH. TAPIS JADIKAN 1800 ML.

B         300 GM TEPONG GANDUM
            100 GM TEPONG UBI
            SEDIKIT KAPOR SIREH


CARA-CARA

1.                  AIR GULA CAMPUR AIR PAIP DARI BAHAGIAN A TADI DBLEND DENGAN BAHAN 4 SEHINGGA HABIS.

2.                  MASAK DIATAS API SEHINGGA NAIK WAP DAN PEKAT SEDIKIT.

3.                  TUANGKAN KEDALAM LOYANG DAN KUKUS SELAMA 40 MINIT.

4.                  SEJUKKAN DAN POTONG.  GAUL DENGAN KELAPA.




No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan