Thursday 13 December 2012

IKAN BAWAL TIGA RASA



BAHAN-BAHAN

3 EKOR IKAN BAWAL HITAM
3 SUDU BESAR CILI GILING
3 SUDU BESAR SOS CILI
2 SUDU BESAR SOS TOMATO
1 SUDU SOS TIRAM
1 SUDU THAI
1 SUDU SOS PLUM
6 BIJI CILI PADI DI POTONG
NENAS. TIMUN, LADA BENGGALA, TOMATO, BAWANG HOLLAND DIPOTONG DADU
BAWANG PUTIH UNTUK TUMIS
SEDIKIT GARAM DAN  GULA

CARA-CARA

1.  IKAN DIBERSIHKAN DAN DIGORENG
2.  TUMIS BAWANG PUTIH DAN MASUKKAN CILI GILING. KACAU HINGGA GARING.
3.  MASUKKAN SEMUA SOS DAN SEDIKIT AIR. KACAU HINGGA SEBATI
4.  MASUKKAN BAHAN-BAHAN YANG DIPOTONG DAN CILI PADI.  KACAU SEBENTAR.
5.  MASUKKAN GARAM DAN GULA.
6. RASA MASAM, MANIS DAN PEDAS. CURAH ATAS IKAN.  HIAS DENGAN DAUN BAWANG.



1 comment:

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan