Sunday 2 December 2012

TALAM JAGONG

BAHAN-BAHAN 

LAPIS BAWAH

A         240 gm gula
            100 gm tepong beras
            40 gm tepong green peas
            ½ tsp garam
            200 ml santan
            400 ml air
           
B         1 tin jagong (cream style)
            Pewarna kuning


CARA-CARA

1.                  Bancuhkan semua bahan A sehingga sebati tapiskan.
2.                  Masukan bahan B. Kacau diatas api sehingga naik wap.
3.                  Tuangkan dalam loyang dan kukus selama 25 minit.


KEPALANYA

            100 gm tepong beras 3 gajah
            70 gm tepong ubi
            300 ml santan
            900 ml air
            1 ½ tsp garam

CARA-CARA

1.                  Bancuh semua bahan-bahan diatas.
2.                  Tapis dan masak sehingga naik wap
3.                  Tuang keatas lapis bawah tadi dan kukus selama 30 minit.


No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan