Tuesday 25 December 2012

NASI KERABU






Nasi warna biru atau putih

ikan 

1 kg ikan sardin atau kembung
4 sudu besar tepung beras
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh garam
1 sudu teh kunyit serbuk

cara-cara

ikan dibersihkan lalu di rebus. Air nya separuh dari ikan dan  masukkan 2 kpg asam gelugor, 2 sudu teh garam dan 2 sudu teh gula/ gula melaka.  rebus hingga air kering. 

satukan tepung, garam dan kunyit.  masukkan air dan kacau hingga sebati. Adunannya biar cair sikit supaya bila masak tak le keras.

ambil ikan tadi celup tepung dan goreng hingga garing.


1)Tumis

Bahan-bahannya

Santan dari 1 biji  kelapa
Bawang merah                   }
Bawang putih                     } tumbuk
Halia                                  }
Lada kering                        }
Serai-ketuk
2 sudu makan budu
Sedikit belacan
1 Sudu teh belacan
Gula kabung/manisan

Cara-caranya

Masak santan sampai pecah minyak muda campurkan rempah tumbuk , serai, budu, belacan , garam dan gula kabung.

2) Sambal kelapa

Bahan-bahannya

1 biji kelapa parut putih-goreng setakat rasa ringan
1 batang serai                }
5 ulas bawang merah     } di tumbuk
5 ulas  bawang putih      } 
5 ekor ikan kembong di bakar-tumbuk
1 sudu teh garam
2 sudu makan gula-tumbuk

cara-caranya

kelapa goreng campur bahan tumbuk, garam , gula, ikan tumbuk.
Taburkan bawang besar hiris dan hirisan lada besar.

No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan