Monday 24 December 2012

KUIH BAKAR




A         80 GM DAUN PANDAN

            400 ML AIR
           
B         420 GM TEPUNG GANDUM
            1 TSP GARAM

C         6 BIJI TELUR

D         500 ML SANTAN PEKAT

E         400 ML AIR
            400 GM GULA
            1 PENUTUP BOTOL PEWARNA HIJAU EPAL

F          BIJAN

CARA-CARA

1.                  BLEND BAHAN A DAN AMBIL AIR NYA JADIKAN 400 ML.


2.                  BLEND SEMUA BAHAN A,B,C DAN D.  CAMPURKAN SEKALI.


3.                  MASAK MENDIDIH BAHAN E KEMUDIAN TUANGKAN BAHAN-       BAHAN YANG DIBLEND TADI.

4.                  MASUKKAN 1 PENUTUP PEWARNA HIJAU EPAL

5.                  SAPU MINYAK PADA ACUAN DAN PANASKAN DALAM OVEN PADA SUHU 200 C.

6.                  BILA ACUAN PANAS , KELUARKAN ACUAN DAN MASUKKAN ADUNAN TADI, TABUR BIJAN SECUKUPNYA DAN MASUKKAN SEMULA DALAM OVEN. BAKAR PADA SUHU 200 C SEHINGGA GARING.

7.                  BILA MASAK KELUARKAN DAN SEDIA UNTUK DINIKMATI.




No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan