Sunday 2 December 2012

TALAM KELADI

            LOYANG 10 X 10 X 1

            BAHAN-BAHAN:

            BADAN


            A         200 gm tepong beras cap bunga
                        20 gm tepong ubi
                        1 ½ tbsp garam
                        300 ml santan
                        700 ml air

            B         200 gm keladi (buang kulit, potong kecil dan kukus)

            CARA-CARA:

            1.         Bancuhkan semua bahan  A sehingga rata dan sebati.

2.                  Tapis kedalam periuk. Masak sehingga naik wap.
Masukan bahan B kacau sebentar dan tuangkan dalam loyang  ( sapukan minyak atas plastik).

3.                  Kukus selama 25 minit.


KEPALA:

BAHAN-BAHAN

            100 gm tepong gandum
            250 gm gula halus
            4 biji telur A
            200 ml santan pekat
            400 ml air
            pewarna purple



CARA-CARA:

1.                  Satukan semua bahan, kacau rata.
2.                  Tapis kedalam periuk, masak sehingga naik wap.
3.                  Sebelum tuang kepala cakar-cakar dulu badannya.
4.                  kukus selama 30 minit.



No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan