Sunday 2 December 2012

SERI MUKA



BAHAN-BAHAN:

            600 gm beras pulut
            300 ml santan pekat
            300 ml air
            2 tsp garam

CARA-CARA:

1.                  Basuh pulut, toskan dan kukus dengan semua bahan diatas selama ½ jam.


KEPALA:

A         300 gm Gula castor
                        100 gm Tepong kastad
                        400 ml Santan pekat

            B          400 ml air        
                        80 gm daun pandan

            C         7 Biji telur

D         Pewarna hijau epal, alkaline water, vanilla dan ½ tsp garam

CARA-CARA:

1.                  Satukan bahan-bahan A, kacau rata.  Masukan bahan B, kacau rata.

2.                  Pecahkan telur, kacau-kacaukan dan masukan dalam 1 diatas.

3.                  Akhir sekali masukan D kacau rata dan tapis.

4.                  Kacau diatas api sederhana hingga naik wap. Tuang atas pulut dan kukus selama 25 – 30 minit.

 

 

No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan