Sunday 2 December 2012

TALAM GULA MERAH



LAPIS BAWAH:

                        A         200 gm Gula merah
                                    50 gm Gula putih
                                    900 ml air

Caranya:

Satukan semua bahan A.  Rendam kacau-kacau. 
Bila gula hancur tapis dan ambil air nya.     


B         130 gm Tepong beras cop 3 gajah.
                        60 gm tepong green peas
                        1 tsp air abu

Caranya:

Satukan semua bahan B.  bancuhkan bahan A dengan bahan B.  kacau rata-rata.  Tapis dan kacau diatas api sehingga naik wap. 
Tuangkan dalam loyang 10 X 10 X 1.  Kukus selama 30 minit.


            KEPALA:

                        100 gm tepong beras cap 3 gajah
                        70 gm tepong ubi
                        2 tsp garam
                        400 ml. santan
                        800 ml. air
           
            Caranya:

1.      Campurkan semua bahan, kacau rata dan tapis.
2.      kacau diatas api yang sederhana hingga naik wap.
3.      Angkat dan tuang kedalam jag dan kacau-kacau.
4.      sebelum tuang keatas badan, cakar-cakar dulu  badannya baru tuang kepala.
5.      kukus lagi selama ½ jam.

 

 

No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan