Sunday 2 December 2012

PUDING CENDOL


BAHAN-BAHAN


BAWAH:

            A         180gm GULA HALUS
                        1 ½ tbsp AGAR-AGAR SERBUK
                        500ml. AIR
                        ½ tsp GARAM

            B          150 ml SUSU SEGAR
                        150 ml SANTAN PEKAT

            C         500 gm CENDOL

KEPALA:

            D         200 gm GULA MERAH
                        50 gm  GULA CASTOR
                        1 ½ tbsp AGAR-AGAR SERBUK
                        500 ml AIR
                        ½ tsp GARAM HALUS

            E          150 ml SUSU SEGAR
                        150 ml SANTAN PEKAT
                        2 biji KUNING TELUR

CARA-CARA:

  1. MASAK KESEMUA BAHAN A SEHINGGA MENDIDIH.

  1. MASUKAN BAHAN B.  KACAU LAGI SEHINGGA MENDIDIH .

  1. MENDIDIH SEKALI LAGI, ANGKAT, TAPIS DAN MASUKKAN CENDOL.

  1. KACAU RATA DAN TUANGKAN KEDALAM LOYANG.

  1. BILA TELAH HAMPIR KERAS, MASAKKAN BAHAGIAN D SEHINGGA MENDIDIH MASUKAN BAHAGIAN E. 
  2. DIDIHKAN SEKALI LAGI, TAPIS DAN TUANG KEATAS BADAN TADI.

BIARKAN SEJUK SEHINGGA BOLEH DIPOTONG

No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan