Sunday 2 December 2012

TALAM SAGO WARNA-WARNI





           
            LOYANG 10 X 10 X 3

            BAHAN-BAHAN

                        350 gm sago kecil
                        250 ml santan
                        200 gm gula
                        100 gm kelapa parut
                        1 tsp garam halus
                        2 1/2 penutup pewarna kuning
                        1 1/2 penutup pewarna hijau epal
                         1 penutup pewarna pink 


            CARA-CARA


1.                  Sago di basuh dan direndam selama 5 minit.  Toskan.

2.         Loyang dialas dgn plastik dan sapu sikit minyak.

2.                  Campurkan semua bahan diatas  dan bahagi 3 bahagian.  Satu bahagian masukkan pewarna kuning, satu bahagian hijau dan satu bahagian lagi merah kacau rata.


3.                  Kukus selama ½ jam setiap lapis.


4.                  Ulang semula bahan diatas, lapis kedua berwarna hijau dan ketiga berwarna merah.


5.                  bila masak sejukkan dan potong nipis-nipis dan gaul dengan kelapa.


semasa menuangkan bancuhan kedalam loyang air nya akan lari kebucu               loyang,  untuk  mengelakkan bahagian tepi jadi lembik ratakan sago hingga kebucu loyang.














No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan