Thursday 11 July 2013

CUCUR BADAK


CUCUR BADAK

INTI


A         100 GM CILI KERING REBUS, BLEND
            80 GM BAWANG MERAH
            80 GM BAWANG PUTIH
            80 GM UDANG KERING
            2 BTG. SERAI + HALIA

B         200 GM GULA PUTIH
            2TSP GARAM
            ½ TSP AJINOMOTO

C         750 GM KELAPA PARUT PUTIH (KUKUS 15 MT)

D         200 ML MINYAK UNTUK MENUMIS

CARA-CARA

  1. BLEND SEMUA BAHAN A SEHINGGA HALUS. PANASKAN MINYAK.  MASUKKAN DALAM KUALI DAN MASAK.

  1. BILA SEPARUH MASAK MASUKKAN BAHAN B.  MASAK HINGGA AIR KERING.

  1. MASUKKAN C.  KACAU RATA DAN KERING.

BAHAN-BAHAN


1 KG UBI KELEDEK
250 GM TEPONG GANDUM
2 TSP GARAM

CARA-CARA

  1. KUPAS KELEDEK ,BERSIHKAN DAN TIMBANG.

  1. KUKUS KELEDEK SEHINGGA SEHINGGA LEMBUT.

  1. BILA TELAH LEMBUT TEKAN PANAS-PANAS.

  1. GAULKAN DENGAN GARAM DAN TEPONG GANDUM (SEWAKTU PANAS-PANAS).

  1. BULAT-BULATKAN MASUKKAN INTI DAN SEDIA UNTUK DIGORENG ATAU FROZEN.

No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan