Thursday 11 July 2013

PULUT PANGGANG


INTI


A         100 GM CILI KERING REBUS, BLEND
            80 GM BAWANG MERAH
            80 GM BAWANG PUTIH
            80 GM UDANG KERING
            2 BTG. SERAI + HALIA

B         200 GM GULA PUTIH
            2TSP GARAM
            ½ TSP AJINOMOTO

C         750 GM KELAPA PARUT PUTIH (KUKUS 15 MT)

D         200 ML MINYAK UNTUK MENUMIS


CARA-CARA

  1. BLEND SEMUA BAHAN A SEHINGGA HALUS. PANASKAN MINYAK.  MASUKKAN DALAM KUALI DAN MASAK.

  1. BILA SEPARUH MASAK MASUKKAN BAHAN B.  MASAK HINGGA AIR KERING.

  1. MASUKKAN C.  KACAU RATA DAN KERING.

PULUTNYA

1KG BERAS PULUT
600 GM SANTAN
200 GM AIR
3 TSP GARAM

CARA-CARA

KUKUS BERAS PULUT HINGGA MASAK.  JANGAN KUKUS TERLALU LEMBIK

AMBIL DAUN PISANG LETAKKAN PULUT , LEPERKAN DAN LETAK INTI.
GULUNG DAN LEKATKAN HUJUNG DENGAN STAPLER ATAU LIDI.

No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan