Thursday 11 July 2013

NASI BERIANI

Briyani Sedap Rempah Pakistan
Bahan-bahan:

3 cawan beras Basmathi (cuci bersih dan rendam 30 minit)

500 - 750 g daging lembu/kambing/ayam
5 ulas bawang
3 ulas bawang putih
4 biji tomato (belah empat)
4 biji kentang (dadu sederhana)
1 inci halia
1/2 cawan tairu/yogurt
1 cili hijau/merah (belah dua atau hiris)
Sedikit daun Ketumbar segar
Sedikit daun pudina
1 cawan minyak masak
1 paket rempah Briyani Pakistan (atau rempah Briyani biasa)


Cara Memasaknya

1. Panaskan minyak. Tumis bawang dan bawang putih sampai wangi.
2. Masukkan ayam/daging/lembu.
3. Apabila dah separuh masak masukkan kentang dan tomato.



4. Selepas lebih kurang 10 minit, masukkan rempah Briyani, yogurt dan cili. Kacau sebati dan tutup kuali/periuk.




5. Renehkan sampai kuah tinggal dalam dua cawan saja. Kalau tak cukup, tambah air. Mesti dapat dua cawan.
6. Kemudian tuang dalam peiuk nasi. Masak sekejap.
7. Sementara itu, tanak nasi di atas dapur biasa dan kacau berulang kali sampai nasi separuh masak. Apabila air hampair kering, angkat nasi ini dan tuang ke dalam periuk nasi berisi ayam Briyani tadi.
8. Jangan kacau lagi. Masak sampai benar-benar tanak. Apabila nasi sudah masak, baru kacau sebati nasi ini dengan gulai Briyani tadi. Tabur daun ketumbar dan daun pudina.
9. Kalau suka, boleh juga tabur gajus dan kismis.
10. Hidangkan untuk keluarga tercinta.

No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan