Thursday 11 July 2013

TALAM UBI


Loyang 10 x 10 x 3
Alas plastik sapu minyak

Bahan-bahannya


            700 gm ubi kuning parut dan timbang
            100 ml santan
            300 ml air
            250 gm gula castor

Cara-cara

1.        Masak semua bahan diatas sehingga pekat.
2.        Tuangkan kedalam loyang kukus selama 25 minit.


Kepala

Bahan-bahan


            70 gm tepong beras
            50 gm tepong ubi
            1 ½ tsp garam
            300 ml santan
            700 ml air

cara-cara

1.          Bancuh semua bahan-bahan diatas.
2.          Tapis kedalam periuk masak sehingga naik wap agak pekat sedikit.
3.          Tuangkan keatas .

No comments:

Post a Comment

Kalau suka resepi masakan atau resepi rohani dalam blog Resepi Warisan Bonda ni, jangan lupa LIKE dan SHARE. Kalau tak faham sila komen. Jangan segan-segan